Bezový vs. Vlašský olej + rychlý recept pouze ze 3 ingrediencí

 

Bezový nebo Vlašský olej? Každý má své kouzlo. Pojďme si každý zvlášť rozebrat a doufám, že vám článek usnadní výběr, který je ten pravý pro vás. 

 

Bezový olej

 

Bezinky jsou malé, tmavě fialové bobule, které rostou na listnatých keřích. Keře produkují malé, bílé, voňavé květy, které se vinou do hluboce zbarvených bobulí. Bezinky jsou tradičně používány v bylinném lékařství a jsou také přírodní dochucovadla pro džemy či jiné potraviny a nápoje.

Bezinky jsou bohaté na fenoly, antokyany a flavonoly, které vykazují přirozené širokospektré antimikrobiální vlastnosti. Hlavními složkami jsou omega-6 linolová a omega-3 alfa linolenová kyselina, což z něj dělá vynikající olej pro regeneraci a protizánětlivé účely. Bezový olej je tak vhodný na akné náchylnou pokožku, na suchou, citlivou, popraskanou pokožku a ekzémy, ale také na mastný typ pleti, protože je velmi lehký a nemastný. Po aplikaci je pokožka jemná, hladká a stabilizuje její lipidový povlak.

Vůně se samozřejmě odvíjí dle chování přírody, ale pokud bych ji měla alespoň trochu popsat dle toho svého, co mám doma, tak v něm lehce cítím bylinky. :-)

 

Bezový olej se dá dále použít:

  • v péči o suché a popraskané ruce, lokty, paty a šupinatou pokožku

  • pro obohacení vaší kosmetiky

  • do koupele

  • pro regeneraci roztřepených vlasových konečků

 

 

 

Vlašský olej

 

Vlašský olej obsahuje celou řadu vitamínů jako B, C, E a taky kyselinu linolovou. Studie tvrdí, že u osob trpících akné byl zjištěn nízký obsah kyseliny linolové v povrchových kožních lipidech. A v takovém případě maz na pleti získá tužší konzistenci, což vede k ucpávání pórů a akné. Proto pokud máte mastnou pleť, běžte do něj!

Vlašský olej má stejně jako Bezový olej nízkou komedogenitu, konrétně stupeň 1-2. Jedná se o silný antioxidant, najde si své místo i u těch, kteří chtějí bojovat s vráskami. Úžasně zvláční pleť a zadržuje v ní vlhkost.

Dále jsou s ním velice příjemné masáže celého těla. Olej z vlašských ořechů bývá také součástí různých kosmetických přípravků, včetně těch na opalování. Má regenerační a tonizující účinky. Pokud chcete dodat výživu nehtům nebo máte popraskané rty, je Vlašský olej správnou volbou.

Nezapomeňte na vlasové zábaly! Olej posiluje vlasové cibulky a dodává jim přirozený lesk.

A vůně? Určitě se vám vybaví Vánoce a vzpomenete si na oblíbené vanilkové rohlíčky.

 

 

 

 

RECEPT: Walnut cookies 

 

Budete potřebovat pouze drcené vlašské ořechy, vejce a javorový sirup.

Hrnek drcených oříšků smícháte se 3 žloutky a se 2 lžícemi javorového sirupu, v jiné misce ušleháte 3 bílky a potom všechny suroviny smícháte dohromady. Směs na plech pokládáte do několika kulatých tvarů a pečete na 180°C po dobu 10-15 minut.

 

Tip: Můžete dle chuti do směsi přimíchat i např. kousky čokolády, sušené brusinky apod.

 

Dobrou chuť!