Akné na těle a v různých fázích života. Co s tím?

Akné, téma, které nás může provádět jak v pubertě, tak i v pozdějším věku. Nemusíme se bavit jen o akné na obličeji, ale určitě nejedna z nás zažila i akné na zádech. Co s tím? Mačkat pupínky nebo nemačkat? A co třeba orgánová mapa na obličeji - je to fakt? Na to nám v dnešním článku odpoví paní dermatoložka MUDr. Jankovičová.

 

Akné na zádech, co s tím ?

Akné na zádech má různé příčiny, nejčastěji se setkávám s tou, že akné vzniká třením oděvu o kůži při sportu nebo tehdy, pokud je oblečení příliš přiléhavé. Velmi častou příčinou je nadměrné pocení.

Mycí gely s kyselinou salicylovou a glykolovou můžete použít jak na obličej, tak na záda.

Nejčastěji se na projevy aplikují přípravky na lékařský předpis s retinoidy nebo benzoylperoxidem.

 

Co na výsev aknózních projevů na krku, když na obličeji skoro žádné projevy nemám?

Akné na krku se může tvořit z mnoha důvodů. Hlavní příčinou je obvykle nadměrná produkce mazu v pórech, což vede k jejich ucpávání a vzniku zánětu. Některé další faktory, které mohou způsobit akné na krku, zahrnují:

- Hormonální změny: podobně jako v případě akné na obličeji mohou hormonální změny v těle, jako jsou ty během puberty, těhotenství nebo menstruačního cyklu, zvýšit produkci mazu a vést k akné.

- Zpocená kůže na krku může podporovat množení bakterií a ucpávání pórů.

- Tření: opakované tření oblečením nebo předměty, jako jsou například šperky, mohou dráždit kůži na krku a způsobit akné.

- Dále kosmetika a parfémy

- Pozor na nedostatečné odstranění make-upu z kůže, může vést k ucpání pórů a vzniku akné.

Základem je vždy čištění pleti mycím gelem, přípravky na aknózní pleť a hlavně pupínky nemačkat! Na krku je kůže jemná a pupínky se často zanítí a jizví. Neparfemujte se a nenoste oděv přiléhající ke krku, dokud se projevy nezhojí.

 

Když tedy nemačkat pupínky, tak co s nimi dělat? Je možné se jich nějak zbavit bez mačkání

Mačkání pupínků se nedoporučuje, protože velký tlak na malou plochu vede k rozšíření zánětu do okolí, následně ke vzniku infekce a jizvení. Ale protože vím, že to každý z nás čas od času dělá, dám vám několik tipů, jak to dělat bez trvalých následků:

1) Před mačkáním pupínků si umyj ruce, poté obličej mycím gelem na aknózní pleť, důkladně vše opláchni vodou.

2) Obličej můžeš napařit, aby došlo ke změkčení pleti a pupínek byl snadněji odstranitelný.

3) Vyber ten vhodný pupínek - ten s bílou čepičkou. Nikdy nevymačkávej červený tuhý a bolavý. Infekce se rozšíří do okolí z malého projevu je rázem obr.

4) Pupínek lehce mačkej ze stran přes kapesník nebo gázu, nikdy ne nehty nebo nesterilními nástroji.

5) Použij jemný tlak, aby se z pupínku dostal maz a případný hnis.

6) Poté ošetřené místo omyj mycím gelem a použij krém na aknózní pleť.

Pokud máte zanícených pupínků více, navštivte dermatologa, aby vám doporučil terapii dle projevů a dalších faktorů.
Správně zvolená léčba vede k eliminaci stávajících projevů akné a pomáhá předcházet těm novým. 

 

Nevíte co na akné u chlapců? Syn 14 let, akné má na obličeji a na zádech.

Léčba akné na obličeji a zádech se obecně neliší v závislosti na pohlaví. Režimová opatření platí pro dívky i chlapce stejná.
Občas u chlapců volíme kombinované přípravky tzv. 2v1, protože pokud mají produktů na pleť velké množství, mám vypozorováno, že se snižuje compliance (spolupráce pacienta).

Základem je čištění pleti přípravky s kyselinou salicylovou, která má keratolytické a protizánětlivé vlastnosti a pomáhá odstraňovat odumřelé kožní buňky a čistit zacpané póry.

Existuje široká škála místních krémů a gelů na problematickou pleť, obsahujících různé kombinace léčivých látek. Jsou dostupné bez předpisu.

Při výběru produktů na léčbu akné je důležité vzít v úvahu individuální potřeby a citlivost pokožky. U některých lidí mohou být určité složky příliš dráždivé, a proto je vhodné hledat ty, které budou dobře snášeny.

 

Na recept jsou vhodné přípravky s:

Benzoylperoxidem: keratolytikum a antibakteriální činidlo. Používá se k ovlivnění tvorby mazu a zabíjení bakterií spojených s akné.

Retinoidy: retinol nebo tretinoin, jsou deriváty vitamínu A. Používají se pro ovlivnění procesu keratinizace, snižují tvorbu mazu a bojují proti zánětu.

Antibiotika: V některých případech se mohou používat ty, které snižují množení bakterií spojených s akné. Většinou bývají součástí kombinovaných přípravků.

Pokud máte závažnější problémy s akné, je vhodná konzultace s dermatologem.

 

Do jakého věku se člověku může dělat akné ? Budu mít už třeba ve 40 klid ?

Akné není omezeno věkem a může se objevit u lidí v různých fázích života. Nejčastěji se akné projevuje během puberty a dospívání, kdy dochází k významným hormonálním změnám. Nicméně i dospělí, včetně těch ve věku 40 let a starších, se mohou potýkat s akné.

Existuje několik faktorů, které mohou ovlivnit vznik akné u dospělých:

Hormonální změny: hormonální nerovnováha v těle může vést k nadměrné tvorbě mazu a zhoršit akné. U žen se často vyskytuje akné spojené s menstruačním cyklem, těhotenstvím, perimenopauzou nebo menopauzou.

Genetika: sklon k akné může být geneticky podmíněný. Pokud vaši rodiče nebo sourozenci měli akné, je pravděpodobnější, že se s ním budete také potýkat.

Stres: stres může ovlivnit hormonální rovnováhu a zhoršit akné. Dospělí často čelí různým stresovým faktorům, které mohou mít vliv na stav jejich pleti.

Kosmetika a produkty na péči o pleť: používání nevhodných kosmetických produktů s komedogenními nebo agresivními složkami, může zhoršit akné.

U některých jedinců může vymizet, u jiných zase přetrvávat. Každý člověk je jedinečný a reakce pokožky na hormonální změny, stres a další faktory jsou různé.

Pokud se potýkáte s akné ve 40 letech, je stále možné najít účinnou léčbu a péči o pleť. Konzultace s dermatologem vám může pomoci vybrat nejvhodnější léčebný plán, který je přizpůsoben vašim individuálním potřebám.

 

ŽENA-IN - Obličej jako zrcadlo organismu. Podívejte se, kde pupínky značí  problém

 Zdoj: https://zena-in.cz/clanek/oblicej-jako-zrcadlo-organismu-podivejte-se-kde-pupinky-znaci-problem

 

Orgánová mapa obličeje a akné.

Orgánová mapa obličeje pochází z tradiční čínské medicíny. Tvrdí, že akné v jednotlivých částech obličeje odráží problémy v určitých orgánech těla. Akné na čele by mohlo znamenat problémy se zažíváním nebo se střevy a akné na bradě poukazovat na hormonální nerovnováhu. Tato mapa nemá vědecký základ, proto se na ni při hledání příčiny akné nespoléhej.

 

Děkujeme za pozornost! V příštím článku se podíváme na akné a hormony, což byly jedny z nejčastějších dotazů.

A taky děkujeme paní doktorce Jankovičové za spolupráci.