Akné a hormony

Akné je něco, co si mnoho z nás s sebou nese z dětství, někdy až do dospělosti. Je to malý nepřítel, s nímž se snažíme bojovat nejrůznějšími způsoby. Někdy s větším, jindy menším úspěchem. Naše pleť je jako plátno, na kterém se odráží naše životní příběhy, emoce i zdravotní stav. A i když je každé plátno jiné, existují univerzální pravidla péče o pleť, které se mohou týkat nás všech.

Připravili jsme pro vás speciální rozhovor s MUDr. Jankovičovou, která se zaměřuje na dermatologii. Povíme si o tom, jak naše hormony ovlivňují vznik a průběh akné, ale podíváme se i na jiné otázky, které vás nejvíce zajímají. Pojďme rovnou na to.

 

Dá se péčí o pleť odstranit akné? Před MS se větším pupínkům nevyhnu. 

Existuje řada způsobů, jak péčí o pleť můžete zmírnit aknózní projevy a zabránit jejich výskytu, včetně těch před menstruačním cyklem. Níže uvádím některé tipy, které by Vám mohly pomoci:

- Udržujte pleť čistou a hydratovanou. Pravidelně (ráno a večer) si myjte obličej mycím gelem na problematickou pleť a používejte hydratační krém, který odpovídá vašemu typu pleti. Pokud provádíte domácí peeling, nepřehánějte to s frekvencí, 1-2 krát týdně je to dostačující. Jinak by mohlo dojít k podráždění pleti a tvorbě akné.

- Vyvarujte se dotýkání obličeje rukama, protože za celý den jsou na rukou bakterie a nečistoty. 

- Pravidelně měňte povlak na polštář a ručníky, aby se minimalizoval přenos bakterií a nečistot na pleť.

- Používejte "nekomedogenní" kosmetiku, což znamená, že neobsahuje složky, které by mohly ucpávat póry. 

- Do denní rutiny přidejte produkty s kyselinou salicylovou, glykolovou nebo niacinamidem, které pomáhají omezit tvorbu akné.

- Zkuste se vyvarovat stresu, protože stres může způsobit hormonální nerovnováhu a zvýšit tvorbu mazu.

- Základem jídelníčku by měla být pestrá strava bohatá na ovoce a zeleninu, a omezte konzumaci mastných potravin a sladkostí, které mohou zvyšovat tvorbu akné. 

- Ve 2. polovině menstruačního cyklu se zvyšuje hladina progesteronu, ten vede ke zvýšené tvorbě mazu, proto si všímáte, že se tvoří více pupínků. 

 

Jak bojovat s hormonálním akné po vysazení antikoncepce?

Po vysazení antikoncepce se tělo snaží obnovit svou přirozenou hormonální rovnováhu a může trvat nějakou dobu, než se hormonální hladiny opět ustálí. Může se objevit dočasné zhoršení akné a dalších kožních problémů. Je důležité být trpělivý a vyčkat, až se pleť adaptuje na novou situaci. 

Pokud jste však byla k akné náchylná před užíváním antikoncepce nebo jím trpíte i při jejím užívání, dá se očekávat zhoršení projevů po vysazení HAK. 

Udržujte pravidelnou a důkladnou péči o pleť: Důkladné čištění pleti dvakrát denně pomocí jemného čistícího přípravku pomůže odstraňovat nadměrný maz, nečistoty a bakterie z pokožky. Zároveň se vyhněte nadměrnému tření nebo drhnutí pleti, což by mohlo podráždit a zhoršit akné

Zkuste přidat do své péče o pleť nějakou z kyselin (např. glykolovou, salicylovou nebo mandlovou). Pomáhají odstraňovat odumřelé kožní buňky a zlepšují texturu pokožky. Bývají součástí krémů, sér nebo mycích gelů. 

Používejte vhodné produkty na pleť: Volte nekomedogenní produkty (nezacpávající póry).

Užívejte zinek v chelátové podobě (př. Zinkorot tbl. ), který může pomoci regulovat mazové žlázy a snížit záněty v kůži.

Vyhněte se mastným a zánětlivým potravinám, strava hraje důležitou roli ve zdraví pleti. Snažte se omezit konzumaci rafinovaných cukrů a nasycených tuků. Upřednostněte stravu bohatou na zeleninu, ovoce, celozrnné produkty a zdravé tuky.

Snažte se minimalizovat stres, který může ovlivňovat hormonální rovnováhu a zhoršovat akné. Vyhledejte relaxační aktivity, jako je jóga, meditace nebo cvičení, které vám pomohou snižovat stres a udržovat rovnováhu.

Je důležité mít trpělivost, protože proces zotavení pleti po vysazení antikoncepce může trvat nějaký čas. Pokud máte jakékoliv obavy nebo dotazy, neváhejte se poradit s gynekologem nebo dermatologem. 

 

Je možné, že došlo ke zhoršení akné v oblasti "T" zóny a na krku po Mastodynon kapkách?

Mastodynon kapky jsou doplňkem stravy, který obsahuje různé bylinné extrakty, které mají údajně pozitivní účinky na ženský reprodukční systém.

Mezi hlavní složky Mastodynon kapek patří kořen lékořice, vitex, dudleya a třezalka tečkovaná.

- Třezalka má antibakteriální, protizánětlivé a antioxidační účinky.

- Vitex je využíván v gynekologii na příznaky PMS, reguluje hladinu hormonů v těle, také menstruační cyklus, může ovlivnit tvorbu kožního mazu a snížit tvorbu akné.

- Kořen lékořice může vést ke zvýšené hladině kortizolu, který následně ovlivňuje další hormony v těle včetně testosteronu, který je spojený s tvorbou akné.

Vzhledem k těmto faktům je možné, že po kapkách máte hladiny hormonů (prolaktinu, testosteronu, progesteronu a estrogenu) v lehké nerovnováze a pleť na to zareagovala.

Snažila jsem se dohledat nežádoucí účinky na pleť, ale nikde není přímá souvislost se vznikem akné. Proto jsem Vám to rozebrala po složkách, které jsou nejvíce zastoupeny.

Vše je se vším provázané a pokud si nejste vědoma jiné změny, nejspíše to bude těmito kapkami.

 

Dá se nějakým způsobem bojovat či předcházet hormonálnímu akné?

Hormonální akné je forma akné, která je způsobena hormonálními změnami v těle. 

Většinou se vyskytuje u dospívajících během puberty, ale může postihovat také dospělé osoby, zejména ženy během menstruačního cyklu, těhotenství nebo menopauzy.

Hormonální akné je spojeno s nadměrnou produkcí mazu v mazových žlázách kůže, kterou způsobuje zvýšená hladina androgenů (mužských hormonů) v těle. Androgeny stimulují přílišnou tvorbu mazu a způsobují, že mazové žlázy jsou snadněji zablokovány, což vede k tvorbě komedonů (černých a bílých teček). 

Bakterie Propionibacterium acnes, které jsou přirozeně přítomné na kůži, se mohou v těchto zablokovaných pórech rozmnožit a způsobit zánět a vznik akné.

Hormonální akné má tendenci se objevovat v oblastech s vysokou koncentrací mazových žláz, jako je obličej, horní část hrudníku a záda. Je často charakterizováno výskytem velkých, bolestivých cyst nebo uzlů, které mohou zanechat na pokožce jizvy.

Léčba hormonálního akné se zaměřuje na normalizaci hormonálních hladin a kontrolu nadměrné tvorby mazu. To může být dosaženo pomocí kombinace různých léků a postupů, jako jsou hormonální antikoncepce, retinoidy, antibiotika, antiandrogeny a jiné léky na předpis. 

Při závažných případech se doporučuje konzultace s dermatologa, endokrinologa a gynokologa, kteří mohou navrhnout nejvhodnější léčebný plán.

 

A co akné v menopauze ?

Akné v menopauze je poměrně častým jevem u žen. Během menopauzy dochází k poklesu hladin estrogenu a progesteronu, což může mít vliv na hormonální rovnováhu v těle. Tato hormonální nerovnováha může ovlivnit aktivitu mazových žláz a vést k nadměrné tvorbě mazu, zánětu a vzniku akné.

 

Existuje několik faktorů spojených s akné v menopauze:

Hormonální změny: pokles hladin estrogenu může zvýšit hladiny testosteronu v těle, což může stimulovat tvorbu mazu a zhoršit akné.

Stárnutí kůže: Kůže se během menopauzy se mění, stává se tenčí a ztrácí svou přirozenou hydrataci a elasticitu. To může způsobit zvýšenou citlivost a reaktivitu kůže, což může přispět k vzniku akné.

Stres: menopauza může být pro některé ženy stresujícím obdobím. Stres může ovlivnit hormonální rovnováhu a zhoršit akné.

 

Pro léčbu akné v menopauze se doporučují podobné postupy jako u jiných forem akné:

Správná péče o pleť: pravidelné čištění pleti a používání jemných čistících přípravků, pomůže odstraňovat nadměrný maz a nečistoty z pokožky.

Vyhněte se mastným a zánětlivým potravinám: strava bohatá na rafinované cukry, nasycené tuky a mléčné výrobky může zhoršit akné. Doporučuje se vyváženou stravu bohatou na zeleninu, ovoce a celozrnné produkty.

Hormonální substituční terapie (HRT): u žen, které podstupují hormonální substituční terapii, může docházet k normalizaci hormonálních hladin. A tím ke zlepšení akné. 

 

Pokud akné přetrvává nebo je závažné, je vhodné léčbu konzultovat s dermatologem.

 

 

BONUS:

 

Jak moc velký vliv má make-up na akné a na co se případně při výběru make-upu dívat/čemu se vyhýbat? 

Ano, aplikace make-upu může mít vliv na tvorbu akné, nebo zhoršit projevy stávající. Zejména pokud je vaše pleť ke tvorbě pupínků již náchylná.
Nicméně, existují make-upy, které jsou speciálně formulovány pro citlivou nebo aknózní pleť. Na jejich obalu najdeš poznámku nekomedogenní - což znamená, že přípravek je navržen tak, aby nepřispíval k tvorbě komedonů, což jsou zátky v pórech kůže, které mohou vést ke vzniku akné. Tyto výrobky jsou formulovány tak, aby minimalizovaly ucpávání pórů a nedráždily pleť.

Složení takových výrobků je navrženo tak, aby bylo šetrné k pokožce a aby neobsahovalo složky, které jsou známé pro své komedogenní vlastnosti, jako jsou:

1)Oleje: některé druhy - kokosový, olej z vepřového masa, lanolin nebo arganový olej.

2)Vazelína: velmi "těžká" konzistence, která může póry ucpat.

3)Parafín: funguje podobně jako vazelína.

4)Silikony: častými složkami v kosmetice, která může být rizikovým faktorem.

5)Lanolin: vzniká z ovčí vlny, používá se v krémech a taktéž může vést k ucpávání pórů.

6)Barviva a pigmenty

Nekomedogenní make-up je vhodný pro všechny typy pleti, zejména pro ty, kteří trpí na akné nebo mají mastnou pleť.

Teď už víš, jaké látky jsou komedogenní, tak se zaměř na to, jestli nějaká z nich není i součástí tvého denního krému nebo báze, kterou používáš pod make-up.

Některé make-upy obsahují chemické filtry, které nás chrání před účinky slunečního záření, ty však mohou u jedinců s citlivou pletí způsobit její podráždění a následnou tvorbu akné.

Nezapomeň na častou výměnu štětce na make-up a houbičky, kterou jej aplikuješ. Pokud tě trápí akné, učiň tak 1x měsíčně.

Večer důkladně odstraň make-up z obličeje mycím gelem s kyselinou salicylovou nebo glykolovou. Klidně jej použit 2x a poté pleti dopřej produkty na aknózní pleť.

 

Dnešní článek jsme uskutečnili s odbornou průvodkyní, dermatoložkou MUDr. Jankovičovou. Díky ní jsme získali nový vhled do souvislostí mezi akné a hormony, menstruací, antikoncepcí a menopauzou. Konečně jsme dostali odpovědi na otázky, které nás trápily tak dlouho.

Také nám bylo připomenuto, že péče o pleť je základem pro její zdraví. Není to jen otázka kosmetiky, ale také životního stylu, stravy a návyků. Proto bychom měli dbát na to, co jíme, jak se hýbeme, jak se staráme o svůj duchovní život a jak chráníme svůj spánek.

V naší cestě zůstává stále mnoho neobjevených stezek a možná ještě víc otázek. Ale díky naší průvodkyni jsme si jisti, že máme nástroje, abychom se vyrovnali se všemi výzvami, které nám naše pleť představí.

Vždyť skin care je cesta, ne destinace. A na této cestě jsme všichni spolu.

 

Vaše Renovality