ACAI nejen v kosmetice

Hluboko z nitra amazonského pralesa získáváme krále „super potravin“. Své místo má také v kosmetickém odvětví. Ze dvou set plodů, nalezených v Amazonii, je Acai považován za nejmocnější a hned si povíme proč…

 

Odkud pochází?

Euterpe oleracea, česky Euterpe brazilská, též Kapustoň brazilská, je druh palmy, která původně vyrůstala v Brazílii, Kolumbii, Ekvádoru a Venezuele. Dnes je z komerčních důvodů pěstována po Jižní Americe a na východním pobřeží Spojených států. Palmě vyhovují mokřiny a bažiny, úplně ideálně vlhký amazonský vzduch, tropické teploty a nížiny (200 m. n. m.). Palma je využívána v domorodé medicíně Jižní Ameriky. Ve Spojených státech nabral na popularitě, jako „super potravina“. Plody se také využívají k přípravě osvěžujících nápojů.

 

Po staletí místní lidé sklízí plody z palem, které rostou podél břehů mohutné amazonské řeky. Acai se velmi rychle kazí, během několika hodin je po sklizni naložen do ručně tkaných košů a ihned přepravován lodí po řece k následnému zpracování.

 

 

Jak vypadá palma a plody?

Palma měří průměrně 20 metrů, má 2-4 metry dlouhé listy, bílé květenství a plody jsou kulovité, cca 2-3 cm velké, po dozrání tmavě fialové barvy.

 

 

iStock_000012452848_acai-750x498

 ( Zdroj: https://www.elyseecosmetics.com/the-super-berry/ )

 

Legenda: 

Náčelník jednoho prastarého kmene čelil problému, kdy nebylo co jíst. Vydal tedy zákon, že každé narozené dítě mělo být usmrceno, aby byl zredukován počet obyvatel a nedošlo tak k hladomoru. V době platnosti onoho zákona však náčelníkova dcera porodila, i tak z důvodu závažné situace nechal svého vnuka zabít. Dcera se stáhla do ústraní a dlouho dobu pro svého syna truchlila. Jednoho dne zaslechla z džungle pláč dítěte a bezmyšlenkovitě vtrhla do deštného pralesa, aby dítěti pomohla. Jak byla zesláblá, nezvládla to a padla pod palmu. Když náčelník zjistil, že se jeho dcera ztratila, okamžitě se vydal ji hledat. Po dlouhých hodinách ji našel, ale bylo již pozdě. Jeho jediné dítě, dcera Iaca, ležela bezvládně u kmene neznámého stromu, obsypaného fialovými kuličkami. Právě tento strom zachránil obyvatelstvo od hladomoru i krutého zákona. Náčelník strom pojmenoval po své dceři, otočením jejího jména – vznikl tak název Acai.

 

 

acai-berry-6-proven-benefits-including-clear-skin-and-weight-loss

 ( Zdroj: https://www.mkexpress.net/2020/01/24/acai-berry-6-proven-benefits-including-clear-skin-and-weight-loss/ )

 

Acai již od nepaměti tvořil důležitou součást jídelníčku amazonských kmenů, protože poskytoval přísun pro tělo důležitých vitamínů a minerálů. Podporuje fungování imunitního systému a trávení.

 

Podle stupnice ORAC patří Acai, společně s Goji, mezi ovoce s nejvyšším počtem antioxidantů. Antioxidanty tělo potřebuje, jako ochranu proti poškození buněk. Výhodou antioxidantů v potravě spočívá v tom, že zpomalují chemický proces oxidace neutralizací volných radikálů, které jsou škodlivými vlivy pro lidské tělo.

 

Pro obsah antioxidantů je Acai využíván také v kosmetice. Snižováním působení volných radikálů a zlepšováním obranyschopnosti vůči venkovním vlivům způsobuje mladistvější vzhled. Obsah aminokyselin zpomaluje známky stárnutí.

 

Z produktů Renovality je Acai obsaženo konkrétně v Acai séru.

 

Ve sportu je Acai využíván jako přírodní stimulant ve formě fialového prášku.

 

 

RECEPT ♥ ACAI BOWL

 

Ingredience:

  • 2 hrnky mraženého lesního ovoce

  • 1 mražený banán

  • 2 lžičky Acai prášku

  • hrnek vody/sójového mléka

  • lžíce chia semínek

 

Všechny ingredience rozmixujeme v mixéru do kašovité konzistence. V případě potřeby můžete doředit vodou/mlékem. Přelijeme do misky a dozdobíme dle libosti – např. plátky kokosu, hořkou čokoládou, oříšky, semínky, malinami, borůvkami, banánem.

 

 

blueberry-smoothie-without-banana-768x1152

 ( Zdroj: https://www.floraandvino.com/banana-free-smoothie-bowls-4-ways )

 

ZDROJE:

obrázky – https://cz.pinterest.com

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19857637/

https://www.womenshealth.northwestern.edu/blog/science-and-acai-berry

https://www.elyseecosmetics.com/the-super-berry/

https://www.mkexpress.net/2020/01/24/acai-berry-6-proven-benefits-including-clear-skin-and-weight-loss/

https://www.rehabilitace.info/zdravotni/super-antioxidanty-v-superovoci-acai-berry/

https://www.floraandvino.com/banana-free-smoothie-bowls-4-ways/?utm_term=smoothie+bowl&utm_campaign=6753597280